unesco-world-heritages.reismee.nl

Spanje: Santiago de Compostela (Oude stad)

Bedevaarten waren een essentieel onderdeel van het West-Europese geestelijke en culturele leven tijdens de Middeleeuwen. Santiago de Compostela is een beroemd bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje en het werd een symbool in de strijd van de Spaanse christenen tegen de islam. De stad werd aan het eind van de 10e eeuw verwoest door de moslims, maar volledig herbouwd in de volgende eeuw. Met zijn romaanse, gotische en barokke gebouwen is de oude binnenstad van Santiago een van 's wereld mooiste stedelijke gebieden. De oudste monumenten zijn gegroepeerd rond het graf van Sint Jacob en de kathedraal die de opmerkelijke Pórtico de la Gloria bevat.

Spanje: San Cristóbal de La Laguna

San Cristóbal de La Laguna werd in 1497 gesticht door Alonso Fernández de Lugo. De stad op de Canarische Eilanden bestaat uit de oorspronkelijke bovenstad en de (aangelegde) onderstad. Het was het eerste ‘ideale stadsgebied’ ingericht volgens filosofische principes. Zo is het stadsontwerp gebaseerd op navigatie en de wetenschap van die tijd. Verder is de stad het voorbeeld van een nieuwe vreedzame, maatschappelijke ordening, geïnspireerd door oude religieuze concepten. San Cristóbal de La Laguna was de eerste niet-versterkte Spaanse koloniale stad en het stedenbouwkundig ontwerp ervan stond model voor veel koloniale steden in Amerika.

Spanje: Risco Caido and the Sacred Mountains of Gran Canaria Cultural Landscape

Located in a vast mountainous area in the centre of Gran Canaria, Risco Caído comprises cliffs, ravines and volcanic formations in a landscape of rich biodiversity. The landscape includes a large number of troglodyte settlements — habitats, granaries and cisterns — whose age is proof of the presence of a pre-Hispanic culture on the island, which has evolved in isolation, from the arrival of North African Berbers, around the beginning of our era, until the first Spanish settlers in the 15th century. The troglodyte complex also includes cult cavities and two sacred temples, oralmogarenes— Risco Caído and Roque Bentayga — where seasonal ceremonies were held. These temples are thought to be linked to a possible cult of the stars and Mother Earth.

Spanje: Historische stad Toledo

De historische stad Toledo is een verzamelplaats van 2000 jaar geschiedenis. De stad was achtereenvolgens een Romeins municipium, de hoofdstad van het Visigotische Koninkrijk, een fort van het Emiraat Cordoba, een buitenpost van de christelijke koninkrijken die vochten tegen de Moren en in de 16e eeuw was het de tijdelijke zetel van de hoogste macht onder Karel de Vijfde. Toledo beschikt over een brede variatie van bouwwerken uit de middeleeuwse periode. De meesterwerken zijn ontstaan uit gemengde beschavingen in een omgeving waar drie grote religies – het Jodendom, christendom en de islam – een belangrijke rol speelden.

Portugal: Sanctuary of Bom Jesus do Monte in Braga

Located on the slopes of Mount Espinho, overlooking the city of Braga in the north of Portugal, this cultural landscape evokes Christian Jerusalem, recreating a sacred mount crowned with a church. The sanctuary was developed over a period of more than 600 years, primarily in a Baroque style, and illustrates a European tradition of creating Sacri Monti (sacred mountains), promoted by the Catholic Church at the Council of Trent in the 16th century, in reaction to the Protestant Reformation. The Bom Jesus ensemble is centred on a Via Crucis that leads up the western slope of the mount. It includes a series of chapels that house sculptures evoking the Passion of Christ, as well as fountains, allegorical sculptures and formal gardens. The Via Crucis culminates at the church, which was built between 1784 and 1811. The granite buildings have whitewashed plaster façades, framed by exposed stonework. The celebrated Stairway of the Five Senses, with its walls, steps, fountains, statues and other ornamental elements, is the most emblematic Baroque work within the property.

Portugal: Universiteit van Coimbra – Alta en Sofia

De universiteit van Coimbra ligt op een heuvel met uitzicht over de stad en groeide en evolueerde meer dan zeven eeuwen. Hierdoor ontstond een tweedelig stedelijk gebied: de oorspronkelijke 13e-eeuwse academie op het hogere gedeelte (Alta) en de gebouwen rond de straat Sofia in het lagere gedeelte (Sofia). Opmerkelijke universiteitsgebouwen zijn de 12e-eeuwse kathedraal van Santa Cruz, 16e-eeuwse colleges, het Koninklijk Paleis van Alcáçova, de Joanine Bibliotheek met zijn rijke barokke decor, de 18e-eeuwse botanische tuin en universiteitsdrukkerij en de universiteitscampus uit 1940. De universiteit diende als referentie voor andere hoger onderwijsinstellingen en had zo een grote invloed op onderwijs en literatuur in de Portugees sprekende wereld.

Portugal: Wijngaard cultuurlandschap op het eiland Pico

Dit landschap op het vulkanische eiland Pico – het op een na grootste in de Azoren archipel – omvat 987 hectare. In het gebied bevindt zich een opmerkelijk patroon van op ruime afstand van elkaar liggende, lange strakke muren die landinwaarts lopen vanaf en parallel aan de rotsachtige kust. De muren werden gebouwd om de duizenden kleine, aaneengesloten, rechthoekige percelen (Currais) te beschermen tegen wind en zeewater. Dit cultuurlandschap is in de 15e eeuw ontstaan, wat weerspiegeld wordt door het uitzonderlijke ensemble van velden, huizen, herenhuizen, wijnkelders, kerken en havens.

Portugal: Historisch centrum van Guimarães

Guimarães ligt aan de belangrijkste middeleeuwse verbindingsroute die Monçao en Braga met Viseu en Caminha verbindt. De stad domineert de vruchtbare vlakte die zich uitstrekt in de richting van de zee. De historische binnenstad is gerelateerd aan de opkomst van de Portugese nationale identiteit in de 12e eeuw. Het is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven en authentiek voorbeeld van de ontwikkeling van een middeleeuwse nederzetting tot een moderne stad. De grote hoeveelheid bouwtypes in Guimarães toont de specifieke ontwikkeling van de Portugese architectuur tussen de 15e en de 19e eeuw, mogelijk gemaakt door het consequente gebruik van traditionele bouwmaterialen en technieken.