unesco-world-heritages.reismee.nl

Portugal: Wijngaard cultuurlandschap op het eiland Pico

Dit landschap op het vulkanische eiland Pico – het op een na grootste in de Azoren archipel – omvat 987 hectare. In het gebied bevindt zich een opmerkelijk patroon van op ruime afstand van elkaar liggende, lange strakke muren die landinwaarts lopen vanaf en parallel aan de rotsachtige kust. De muren werden gebouwd om de duizenden kleine, aaneengesloten, rechthoekige percelen (Currais) te beschermen tegen wind en zeewater. Dit cultuurlandschap is in de 15e eeuw ontstaan, wat weerspiegeld wordt door het uitzonderlijke ensemble van velden, huizen, herenhuizen, wijnkelders, kerken en havens.

Portugal: Historisch centrum van Guimarães

Guimarães ligt aan de belangrijkste middeleeuwse verbindingsroute die Monçao en Braga met Viseu en Caminha verbindt. De stad domineert de vruchtbare vlakte die zich uitstrekt in de richting van de zee. De historische binnenstad is gerelateerd aan de opkomst van de Portugese nationale identiteit in de 12e eeuw. Het is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven en authentiek voorbeeld van de ontwikkeling van een middeleeuwse nederzetting tot een moderne stad. De grote hoeveelheid bouwtypes in Guimarães toont de specifieke ontwikkeling van de Portugese architectuur tussen de 15e en de 19e eeuw, mogelijk gemaakt door het consequente gebruik van traditionele bouwmaterialen en technieken.


Portugal: Wijngebied Alto Douro

De traditionele grondbezitters in de Alto Douro regio produceren al ongeveer 2000 jaar wijn. Sinds de 18e eeuw is port(wijn) – het hoofdproduct van de regio – wereldberoemd vanwege zijn kwaliteit. De lange traditie van wijnbouw heeft een cultuurlandschap voortgebracht van buitengewone schoonheid, dat zijn technologische, sociale en economische ontwikkeling weerspiegelt. De teelaarde moet door dammen op zijn plaats gehouden worden op de steile hellingen. Het meest kenmerkend voor het landschap van Alto Douro zijn de wijngaardterrassen. Ze zijn door de eeuwen heen met verschillende technieken aangelegd, rij op rij. De huidige terrassen dateren uit de 19e eeuw.

Portugal: Laurisilva van Madeira

De laurisilva van Madeira is een bijzonder overblijfsel van een eerder wijdverspreid laurierbos type. Het is het grootste overgebleven gebied van laurierbos en bestaat naar schatting voor 90% uit oorspronkelijk bos. De laurierbossen zijn van grote ecologische waarde en spelen een belangrijke rol in de hydrologische balans van het eiland. De laurisilva van Madeira bestaat voornamelijk uit groene bomen en struiken, met vlakke, donkergroene bladeren. Er zijn 20 soorten mos opgenomen als zeldzaam of bedreigd. Het eiland bevat een unieke reeks planten en dieren, waaronder veel inheemse soorten, zoals de Trocazduif (lange-tenen duif) van Madeira.

Portugal: Historisch centrum van Porto

De stad Porto is gebouwd langs de heuvels die uitzien op de monding van de Douro. Het is een stedelijk landschap met een historie van 2000 jaar. Omdat Porto verbonden was aan de zee – de Romeinen gaven de stad de naam Portus (haven) – groeide ze voortdurend. Dit blijkt uit de vele verschillende monumenten, zoals de kathedraal met zijn romaanse koor, de neoklassieke beurs en de Santa Clara kerk, in de typisch Portugese Manuelijnse stijl. Het historisch centrum van Porto toont een stadsbeeld van hoge esthetische waarde, met sporen van stedelijke ontwikkeling uit de Romeinse, middeleeuwse en Almada periode.

Portugal: Cultuurlandschap van Sintra

Het cultuurlandschap van de 'Serra' en de stad Sintra vertegenwoordigen een baanbrekende manier van het creëren van een romantisch landschap. Hierdoor werd Sintra het eerste middelpunt van Europese romantische landschapsarchitectuur in de 19e eeuw. Ferdinand II bouwde een vervallen klooster om tot een kasteel waar deze nieuwe gevoeligheid werd weergegeven in gotische, Egyptische, Moorse en Renaissance elementen en in het creëren van een park met een mengeling van lokale en exotische boomsoorten. Andere mooie woningen – gebouwd langs dezelfde lijnen van de omliggende Serra – schiepen een unieke combinatie van parken en tuinen die de landschapsarchitectuur in heel Europa hebben beïnvloed.

Portugal: Klooster van Alcobaça

Het klooster van Santa Maria d’ Alcobaça ten noorden van Lissabon, werd in de 12e eeuw gesticht door koning Alfonso I. Het formaat, de zuiverheid van de architectonische stijl, de prachtige materialen en de zorg waarmee het werd gebouwd, maken dit tot een meesterwerk van cisterciënzer gotische kunst. De oprichting van het klooster is nauw verbonden met het begin van het Portugese koningshuis. De stilistische kwaliteit van de gebeeldhouwde ornamenten wordt – zelfs na restauratie – overtroffen door de dwingende symboliek van de iconografie, die het menselijk lot, de dood en de christelijke hoop op eeuwig leven oproept.

Portugal: Historische centrum van Évora

Évora is gevormd door ongeveer twintig eeuwen geschiedenis vanaf de tijd van de Kelten. De stad – met haar oorsprong in de Romeinse tijd – bereikte haar gouden periode in de 15e eeuw, toen het de residentie van de Portugese koningen werd. De unieke kwaliteit van de stad komt voort uit de witgekalkte huizen versierd met ‘azulejos’ (keramieken tegels met geschilderde taferelen) en smeedijzeren balkons uit de 16e tot de 18e eeuw. De monumenten hadden een diepgaande invloed op de Portugese architectuur in Brazilië. Tot de mooiste gebouwen behoren het Sint Claire klooster, de koninklijke kerk, het klooster van São Francisco en het paleis.